March 2, 2018

Art Zona za sve

Međunarodni inkluzivni festival dečjeg i omladinskog stvaralaštva

 ART ZONA  ZA SVE

 

Udruženje„Dečiji centar Zaječar’’ organizovalo je “Prvi Međunarodni inkluzivni festival dečjeg i omladinskog stvaralaštva-ART ZONA ZA SVE”, u želji da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u stvaranju inkluzivne kulturne polititike naše zajednice.

U našoj lokalnoj zajednici ne postoji vidljivost stvaralaštva dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Senzibilnost u odnosu na prava deteta sa smetnjama i teškoćama u razvoju vrlo je niska.

Realizacijom festivala započeli smo potragu za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece.

Dugoročni cilj je stvaranje klime otvorenosti i saradnje, sa naglaskom na različitost i individualne potencijale dece i mladih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Deca i mladi sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, mladi iz marginalnih grupa, volonteri, već dve godine šalju jasnu poruku zajednici o potrebi zajedničkih akcija i prostora za kreativnu inkluziju. Javna prezentacija njihovog stvaralaštva osnažuje njih same, njihove porodice, udruženja, a nadamo se i  da će privući decu koja nisu kontinuirano uključena u programe podrške, da nam se pridruže u sledećem periodu. Prisustvom na festivalu, građani/ke i deca iz opšte populacije upoznali su se sa različitim kapacitetima dece i mladih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

 

‘’Prvi Međunarodni inkluzivni festival dečjeg i omladinskog stvaralaštva-ART ZONA ZA SVE”

Od 19 – 23.09.2016.

Preko 500 učesnika/ca iz 12 gradova iz zemlje i  inostranstva.

Oko 1500 posetilaca/teljki.

‘’Drugi Međunarodni inkluzivni festival dečjeg i omladinskog stvaralaštva-ART ZONA ZA SVE”

Od 11 – 15.09.2017.

Preko 500 učesnika/ca iz 14 gradova iz zemlje i  inostranstva.

Oko 1500 posetilaca/teljki.